luni, 28 septembrie 2015

Despre teatrul experimental

Teatrul experimental (cunoscut si ca "teatru de avangarda") a aparut in dramaturgia occidentala a finalului de secol XIX, odata cu Alfred Jarry si ale sale piese dedicate personajului Ubu - texte ce veneau ca o respingere atat a perioadei respective, cat si a modului in care se scriau si montau piesele de teatru. Termenul s-a modificat de-a lungul timpului, intrucat miscarea teatrala universala a adoptat forme de expresie ce in trecut fusesera considerate radicale.

Ca si celelalte forme ale avangardei, si teatrul experimental a luat fiinta dintr-o necesitate de a raspunde unei crize culturale acute. In ciuda diferitelor abordari politice si formale, intreg teatrul de avangarda se opune celui burghez. Incearca sa introduca un limbaj (atat verbal, cat si corporal) diferit, pentru a schimba modul de perceptie si pentru a crea o noua si mult mai activa relatie cu publicul.

Unul dintre cei mai importanti si renumiti regizori ai teatrului experimental modern, Peter Brook, descrie scopul sau ca fiind unul "de a construi un teatru necesar, un teatru in care exista doar o diferenta la nivel practic intre actor si spectator si nu una fundamentala"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu