miercuri, 18 noiembrie 2015

ECOURI - "Portrete I - Ceainaria cu portrete"


Ei bine, dragi spectatori, iata ca dupa intarziata, dar foarte de succes lansare a proiectului "Atelier Alternativ", de la Teatrul de pe Lipscani, apar primele ecouri. Astfel, Alexandru Panait (student anul I al departamentului "Teatrologie, Jurnalism teatral, Management Cultural", din cadrul Facultatii de Teatru a Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografica "I.L. Caragiale") a fost prezent in sala miercuri, 11 noiembrie, la inaugurarea celui mai tanar spatiu teatral bucurestean. Si, bineinteles, a realizat o frumoasa descriere a evenimentului, precum si o serie de interviuri cu cei prezenti la spectacol.



Miercuri,  pe 11 Noiembrie, la ora 8, Teatrul de pe Lipscani a marcat inaugurarea noului său proiect,  Atelier Alternativ, prin spectacolul "Portrete I - Ceainaria cu portrete" - spectacol care a participat recent la Festivalul de Teatru "Pledez pentru TINE(ri)", de la Piatra Neamţ.
Iată obiectivele ambiţioase pe care şi le propune proiectul Atelier la început de drum, conform blogului http://atelieralternativlipscani.blogspot.ro/
“Teatrul de pe Lipscani deschide porţile unui nou proiect: “Lipscani Atelier Alternativ”. Aşa cum şi-a propus încă de la început, Teatrul de pe Lipscani vrea să promoveze tinerii actori, regizori şi oameni de teatru. Prin “Lipscani Atelier Alternativ”, toţi aceştia vor putea să se afirme, creând spectacole special în cadrul acestui proiect. De asemenea, “Lipscani Atelier Alternativ” va găzdui producţii deja existente ale grupurilor de tineri care nu au acces într-o instituţie teatrală. Şi, nu în ultimul rând, publicul va putea admira şi aplauda şi spectacole de licenţă de calitate ale studenţilor facultăţilor de teatru.
În plus, “Lipscani Atelier Alternativ” nu este doar o rampă de lansare, ci îşi doreşte să devină şi un atelier de creaţie propriu-zis, unde să se nască idei, proiecte şi experimente teatrale la un nivel calitativ ridicat. Ca programe adiacente celui principal, se vor dezvolta spectacolele-lectură (pe texte clasice, consacrate, dar şi pe texte de teatru contemporan), precum şi o idee inovatoare în spaţiul teatral românesc: spectacolele-lectură pentru copii. Acestea din urmă se vor constitui în matinee dedicate celor mici, în care aceştia vor putea urmări actori cunoscuţi şi tineri ce vor aduce la viaţă cele mai îndrăgite personaje şi poveşti.
Astfel, alături de “Lipscani Theatre Academy”, “Lipscani Atelier Alternativ” devine un mijloc de formare şi promovare a tinerilor actori, dar şi de dezvoltare a publicului tânăr, de acomodare a acestuia cu mediul teatral.”



La deschidere, agitaţia tipică înaintea unui astfel de eveniment, sala plină, multă emoţie, multă lume bună, pasionată de teatru, printre care am recunoscut şi mulţi prieteni de-ai mei, toţi dornici să afle mai multe despre această idee frumoasă a iniţiatorului, Tudor Sicomaş. După alocuţiunea lui Tudor, care a avut rolul maestrului de ceremonii, atât în spectacol, cât şi în afara lui, a început spectacolul propriu zis.
Rând pe rând, Lavinia Alexandru (Irma Lambert , Marguerite),  Sebastian Ghiţă (Pastorul T. Lawrence Shannon , Băiatul), Antonio Tadeus Mincă (Armand) şi Viorela Diac (Maggie "Pisica", Fata), ne invită să luăm parte la scene de viaţă reale şi posibile, integrând şi invitând publicul spectator să ia parte în lumea lor şi de ce nu, să se regăsească în personajele de pe scenă.
Un concept nou de spectacol în România, spectacolul de tip colaj, pornit de la întrebarea „ce ar spune un tablou dacă ar putea vorbi? „  Un spectacol energic, amuzant  şi expresiv, întocmai ca actorii care i-au dat formă.
Într-o perioadă în care cultura nu este tocmai pe lista de priorităţi a românilor,de ce să nu recunoaştem asta, câţiva nebuni decid să deschidă un spaţiu dedicat frumosului, în general, şi al teatrului, în particular, mă înclin şi declam aprecierea pentru pasiunea şi eforturile lor.Viaţă lungă şi prosperitate!

’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’



Ecouri din sala

Întrebări

1.Mergeţi des la teatru?
2.Preferaţi teatrele de stat sau pe cele independente? De ce ?
3.Aţi mai văzut alte spectacole de teatru găzduite de Teatrul de pe Lipscani?
4. Ce părere aveţi despre iniţiativa persoanelor implicate aici de a deschide o nouă sală, una de atelier de teatru?
5.Pe final, un gând pentru cei de-aici, aflaţi la început de drum cu acest proiect?
Multumesc J

Răspunsuri:

Roxana Gruia, 28
1. Da, destul de des.
2. Cred că mai degrabă prefer teatrele independente, deoarece creează senzaţia unui spaţiu intim, informal. Ai senzaţia că actorul, respectiv personajul, îţi este mai aproape. Şi nu mă refer aici la distanţă J
3.Nu, Portrete I – Ceainăria cu portrete a fost primul spectacol văzut în Teatrul de pe Lipscani.
4.Astfel de iniţiative mă bucură de fiecare dată.
5. Să nu renunţe niciodată la ideile/proiectele lor, să lupte pentru ele. Acum au făcut o treabă foarte bună, mult succes in continuare!

Daniel Căpăţână, 28
1. Da, merg des.
2. Îmi plac la fel de mult atât cele de stat cât şi cele independente. Proiectul/piesa de teatru este primordial/ă.
3. Până în prezent, nu.
4. O iniţiativă lăudabilă.
5. Răbdare şi tutun (pentru nefumători putem înlocui tutunul). Aştept cu mare interes viitoarele proiecte de arte teatrale, de ce nu, poate şi o "infuzie" în programul teatrului cu o stagiune de jazz.

Mihaela Petre
1. Da,foarte des
2. Îmi plac şi cele de stat şi cele independente, fiecare dintre ele aduce ceva nou,inedit.
3. Da.
4. Foarte bună, deoarece toată lumea vrea să închidă tot felul de spatii,iar ei au avut ‘nebunia ‘ şi curajul de a deschide o sală nouă.
5. Le doresc mult succes,să aibă mereu  spectatori  şi cât mai multe spectacole.

Mihaela Andrescu
1. Da.
2. Nu am o preferinţă legată de acest aspect.
3. Da.
4. Salut aceasta iniţiativă într-un spaţiu neconvenţional.
5. Mi-a plăcut acest experiment, textele alese, m-a cucerit interpretarea neteatrală,naturaleţea şi firescul ei, relaxarea.În mod deosebit mi-au plăcut monologurile, primul,cel al Irmei,prin reconvertirea textului în nuanţele interpretării,iar cel de-al doilea a fost o adevarată demonstraţie de talent şi autenticitate, de forţă dramatică.Sunt actori expresivi, certe promisiuni şi le doresc mult succes.

Ecaterina Oancia
1.Merg la teatru de câteva ori pe lună.
 2. Merg mai des la teatrele independente pentru că găsesc mai uşor bilete şi am preferinţe în privinţa actorilor.
 3.La teatrul de pe Lipscani am fost prima oară la "Portrete"
4. Am o părere foarte bună despre cei care se implică în promovarea tinerilor actori şi mă bucur de fiecare dată când văd că se deschide o nouă sală de spectacole.  
5.Le doresc mult succes ! îi urmăresc de anul trecut. Să auzim numai de bine !

Maria Kertesz

1.Da, cât de des îmi permite timpul.
2. Nu am o anumită preferinţă, piesa şi actorii sunt aceiaşi,indiferent dacă este un teatru de stat sau unul independent
3.Da
4. Salut această iniţiativă.


Multumim, Alexandru Panait, pentru cuvinte. Multumim, Petre Mihaela (https://web.facebook.com/petre.mihaela.9?fref=ts) pentru frumoasele fotografii!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu