miercuri, 18 noiembrie 2015

ECOURI - "Recitalu' Nostru"



Bineinteles, dupa succesul spectacolului "Portrete I - Ceainaria cu portrete" la Atelier Alternativ al Teatrului de pe Lipscani, a avut loc cel de-al doilea spectacol. Sambata, 14 noiembrie, de la ora 20:00, in acelasi spatiu, Tadeus Minca si Sebastian Ghita au sustinut "Recitalu' Nostru". Si, din nou, Alexandru Panait a fost in sala pentru a va relata impresii si ganduri.



Aveam discuţia asta, mai deunăzi, cu cel mai bun prieten al meu din copilărie, culmea, actor. Despre actori tineri, buni şi talentaţi, care nu au loc prin teatrele de stat şi joacă prin tot felul de cluburi, subsoluri şi spaţii improvizate, căci ce să vezi, "actorii e şi ei oameni" şi trebuie pentru ca să mănânce.
La prima vedere, asta poate părea negativ.La o privire mai atentă, sunt de părere că asta produce şi creşte nevoia de nişă, de alternative,bunăoară, fapt care se concretizează prin apariţia, în ultima vreme, a unei multitudini de teatre independente.
Şi fix la asta mă gândeam şi sâmbătă seară, în timpul spectacolului Recitalu' Nostru. Teatrul de pe Lipscani, prin Atelier Alternativ, şi-a deschis pentru a doua oară porţile pentru spectatorii săi, cu ajutorul prietenilor de la compania  independentă  „Teatrul Nostru”.
Un concept inedit, un recital, în care actorii nu sunt simpli actori, ci se joacă pe ei înşişi, oameni care îşi deschid larg inima către public. Oameni, ”cu caracterele lor, cu poveştile lor,cu secretele lor. ”
Cu un inceput în forţă, foarte amuzant, pornind de la textele lui Ion Pribeagu, cu alternanţe de dramatic şi comic pe parcurs, cei doi actori ne trec prin toată paleta de emoţii şi stări, pe un fundal sonor foarte inspirat ales, mă văd nevoit să recunosc. Un spectacol împărţit in 4 segmente : "2 bărbaţi fără jumăte", "Instituţiile statului", "Masochismul la bărbaţi" şi "Vise cinematografice". Şi pentru că eram la subiectul comedie, iată reţeta lui Jerry Seinfeld pentru  cele patru niveluri ale comediei: fă-ţi prietenii să râdă, fă-i pe străini să râdă, fii plătit să-i faci pe străini să râdă şi, în final, fă-i pe oameni să vorbească la fel cum vorbeşti tu, dar  doar pentru că asta este într-adevăr amuzant.
N-aş vrea să vă stric surpriza, însă o voi face, totuşi, pentru că am un suflet hain. La un moment dat,  se intercalează şi un episod de improvizaţie, întâmpinat cu hohote de râs de către  spectatorii din sală.
 În final, revin la Seinfeld, cum altfel? Jerry,în vasta-i înţelepciune, ne spunea că poţi să fii pasionat de absolut orice, eu îl parafrazez, particularizez,  şi vă sfătuiesc să fiţi pasionaţi de teatrul de calitate, aveţi numai de câştigat!



Recitalu’ nostru, Teatrul de pe Lipscani, Sala Atelier, 14 Noiembrie, 2015


Cu: Tadeus Mincă si Sebastian Ghiţă
Coloana sonora: Corneliu Reu
Concept: Tudor Sicomaş

Din nou, multumim Alexandru Panait pentru prezenta si pentru gandurile frumoase!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu