marți, 29 septembrie 2015

In memoriam Valentin Nicolau


Echipa "Lipscani Atelier Alternativ" a fost prezenta aseara la prima editie a Galei Concursului National de Dramaturgie "Valentin Nicolau", de la Sala Noua a Teatrului Metropolis. Desi se afla la a treia editie, concursul organizat de Revista Yorick in colaborare cu Editura Nemira a avut abia acum parte de o gala a laureatilor. O gala intima, cocheta, asemenea salii cu iz frantuzesc in care s-a desfasurat. O gala a adevaratelor valori din dramaturgia si teatrul romanesc.
Lipscani Atelier Alternativ saluta o asemenea initiativa a Revistei Yorick si a Editurii Nemira si le multumeste Anei Nicolau, Monicai Andronescu, Danei Ionescu, precum si lui George Ivascu (director al Teatrului Metropolis, gazda a galei), lui Ionut Vulpescu (Ministrul Culturii) pentru faptul ca tin vie memoria lui Valentin Nicolau. Si, asa cum se stie, un om moare aici, pe pamant, doar in momentul cand ultima persoana a murit si a fost uitat. Dar iata ca Valentin Nicolau, prin personalitatea sa bogata, prin scrierile sale extrem de acute din punct de vedere al actualitatii, si-a asigurat un loc etern in memoria posteritatii. Si suntem siguri ca ar fi apreciat toate cele 3 piese castigatoare: Iuliana Raducan (Mentiune speciala pentru textul "Ai mei joaca carti"), Cornel Mihalache (Mentiunea "Yorick", pentru textul "Perpetuum mobile"), Carmen Dominte (Premiul "Yorick", pentru textul "Sindromul Quijote") si, nu in cele din urma, Radu Popescu (Marele Premiu "Valentin Nicolau", pentru textul "Cadranul Plus Plus"). Iar pentru marele castigator, organizatorii au realizat un spectacol-lectura, regizat de Mihai Lungeanu si interpretat extrem de plastic de actorii companiei "Teatru Portabil": Cristi Dionise, Claudia Dragan, Oana Burcescu si Rares Zimbran.
De altfel, Lipscani Atelier Alternativ isi doreste sa fie unul dintre promotorii dramaturgiei romanesti contemporane prin spectacolele si spectacolele-lectura pe care vrea sa le realizeze. De aceea, vrem sa dedicam aceasta parte a proiectului memoriei celui care a fost, este si va fi Valentin Nicolau. Si speram ca, pe viitor, sa putem dezvolta o zi pe luna dedicata dramaturgului Valentin Nicolau, zi in care sa prezentam fie un spectacol, fie o lectura, pe texte contemporane romanesti.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu